Menu  Talen: nl
Meer...

Sluiten De pers

Contact
Bezoekers

 0 Bezoekers

 24 Bezoekers online

Nieuws

Eene elektrische lichtinrichting - Door: Geert op 10/07/2011 @ 13:25

lichtinrichting.jpg
 
In 1925 moet het voor Frederik en Augusta moeilijk geweest zijn om al die 'klein mannen' in het oog te houden 's avonds, en met de komst van de laatste zoon Albert in zicht liet Frederik een offerte opmaken om het huis in de Kloosterstraat van licht te voorzien.
Tot dan zal de winkel en het huis waarschijnlijk met gaslicht verlicht geweest zijn, hetgeen tijdens de winter waarschijnlijk te donker was om de kleuren van de verf goed te kunnen zien.
 
De offerte kwam van 'Electricité Geo Van Herpen' in Gent, op de hoek van de Phoenixbrug. Op de offerte staan ook de verkoopscondities: 1/3 van de betaling bij het aanvaarden van de offerte, 1/3 bij de aanvang der werken, en 1/3 bij de in gebruikname.
 
Een feit: nadat er overgeschakeld werd op elektrische verlichting, kwam er ook een einde aan het verwekken van kinderen.
 
 
De tekst van de offerte (zie afbeelding) is als volgt:
 
 
 
Electricité
Geo. Van Herpen
33, Rue du Nord, 33
(Coin du Quai Waldam)
Gand
 
Gand, le 23 Juli 1925.
 
De Heer Verpoest
Schilder
te Baarle
Mijnheer,
 
Door deze heb ik de eer U.E. den prijs te laten geworden voor eene elektrische lichtinrichting.
De inrichting omvat een marmeren schakelbord met dubbelpolige hefboomsleutel en twee dubbelpolige smelthouders.
 
Verdeeling der lampen:
Winkel: Eene lamp van 50 monowattkaarsen met gediamanteerd lichtweerkaatser.
Voorplaats: Eene lamp van 50 monowattkaarsen met porceleinen lichtweerkaatser.
Slaapkamer: Eene lamp van 32 monowattkaarsen met porceleinen lichtweerkaatser, kunnende aan en uitgedraaid worden aan de deur en in het bed.
Keuken: Eene monowattlamp van 50 kaarsen met tegengewicht en porceleinen lichtweerkaatser.
Schotelhuis: Eene lamp van 32 monowattkaarsen en geemailleerd lichtweerkaatser.
 
De kosten dezer inrichting belopen tot de som van: Drie honderd tachtig frank, 89 centiemen.
 
In afwachting uwer orders, bied ik U, Mijnheer,
Mijne beleefde groeten
Geo. Van Herpen
 

 


Carolus Ludovicus - Door: Geert op 10/07/2011 @ 12:48

Verpoest_Carolus_Ludovicus_web.jpgMijn overgrootvader, Carolus Ludovicus, was gehuwd met Regina Heye.

Van hem heb ik tot nu toe enkel een halfvergaan doodsprentje teruggevonden.
Hierop vinden we dan ook de namen van zijn ouders (mijn overgrootouders): Joannes Verpoest en Petronella De Smet. Wat ons dan weer een stapje verder brengt, want wanneer Petronella De Smet sterft in 1869 staat in haar overlijdensakte: 'zijn verschenen Carolus Ludovicus Verpoest, oud tweeenvijftig jaren, verwer, zoon van de overledene hierna te noemen en Joannes Baptiste Beelaert, oud eenenzeventig jaren, landbouwer, gebuur van de overledene hier na te noemen, beide woonachtig te Vosselaere, welke ons hebben verklaard dat op gisteren tweeden Maart ten negen uren namiddag, Anna Petronella De Smet, oud vijfentachtig jaren, geboren te Merendre, zonder beroep, woonende te Vosselaere, dochter van de overledene Jacobus Franciscus en Maria Catharina De Meyer, weduwe van Carolus Joannes Verpoest, is overleden in deze gemeente, in het Dorp'. Hiermee hebben we bevestiging over het beroep van Carolus Ludovicus (Karel in de volksmond), namelijk 'verver' of schilder.
En we hebben ook de de naam van Karels vader, namelijk Carolus Joannes Verpoest.


Karel werd 79 jaar oud - zo ziet ge maar wat een jonge vrouw kan doen - en overleed te Vosselare.







Regina - Door: Geert op 09/07/2011 @ 14:33

P1686_2000_1087.jpg

 

In de geboorteakte van Regina Heye, mijn overgrootmoeder,  staat duidelijk haar geboortedatum vermeld: 21 april 1846.P1686_2000_1087.jpg

Dat betekent dat ze 25 jaar was toen ze huwde met Karel Verpoest (Carolus Ludovicus), die dan 30 jaar ouder was...
Karel is immers geboren op 25 mei 1816 (dat moet ik nog opzoeken in Nevele om zeker te zijn, het wordt wel al bevestigd op zijn doodsprentje dat hij 79 jaar was in 1895 toen hij stierf).

Karel liet het niet aan zijn hart komen dat zijn prille bruid nog zo jong was, want op 7 augustus 1872, nog geen jaar later, werd Marie-Elodie reeds geboren.

En een goed jaar daarna was er dan Frederik Maria, mijn grootvader.









Geboorteakte De Pestel Augusta - Door: Geert op 09/07/2011 @ 12:31

 Ook van Augusta De Pestel heb ik in het gemeentehuis van Nevele de geboorteakte teruggevonden. Augusta was de echtgenote van Frederik Verpoest (zie vorig nieuwsbericht)  en mijn grootmoeder.

De schepen, Joannes Van Vynckt, legde in zijn schoonste geschrift de geboorte van Augusta Victoria vast in akte 5 van 1882.
De volledige tekst luidt als volgt:

P1695_2000_806.jpg
Het jaar achtien hondert twee en tachtig den vijf en twintigsten der maend januari om een ure namiddag voor ons Joannes Van Vynckt schepen ambtenaar van den burgerlijke stand der gemeente Vosselaere, rechterlijk arrondissement Gent, Provincie Oostvlaanderen, aangewezen door het Collegie van burgemeester en schepenen, is verschenen Bruno De Pestel oud zes en twintig jaren slachter  
geboren en wonende te Vosselare wijk Dorp, welken ons heeft vertoond een kind van het vrouwelijk geslacht geboren in deze gemeente heden vijf en twintigsten januari om zeven uren voormiddag van hem verklaarder en van Clémencia Bodderez oud vier en dertig jaren huishoudster wonende te Vosselaere zijne huisvrouwe en waaraan hij verklaard te willen geven de voornamen van Augusta Victoria. 
De voormelde verklaring en vertooning gedaan in tegenwoordigheid van Bruno De Pestel oud zeven en twintig jaren slachter en Triphon Coussement oud vijf en twintig jaren hoefsmid beide wonende te Vosselaere getuigen hier toe aanzocht. En hebben vader en getuigen deze verklaring van geboorte na gedane voorlezing met ons geteekend.

(get.) Bruno De Pestel - B. De Pestel - T. Coussement - J. Van Vynckt

Haar vader - Bruno de Pestel- was dus 26 jaar oud, en haar moeder - Clémencia Bodderez - was 8 jaar ouder. Opmerkelijk is dat een van de getuigen eveneens Bruno De Pestel heet, en eveneens slachter was in Vosselare. In hoever ze familie waren van elkaar moeten we nog verder uitzoeken.

 

Nieuws/stamboom1b.gifGeboorteakte Frederik Verpoest - Door: Geert op 25/05/2010 @ 09:14

via het gemeentebestuur van Nevele kwam ik onlangs in het bezit van de geboorteakte van mijn grootvader, Frederik Verpoest.

 

geboorteakte_web.jpg

Letterlijk staat er:

In het jaar achttien honderddryenzeventig, den eersten der maand December, ten een ure namiddag, voor ons Joannes Van Vynckt, Schepen, Ambtenaar van den burgerlijken Stand der gemeente Vosselare, rechterlijk Arrondissement Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, gedelegeerd door het Kollege van Burgemeester en Schepenen, is verschenen, Carolus Ludovicus Verpoest, oud zevenenvijftig jaren, huisschilder, woonachtig te Vosselare, in het dorp, welke ons heeft vertoond een kind van het mannelijk geslacht, geboren in deze gemeente, heden eersten december, ten dry uren voormiddag, van hem declarant en van Regina Philomena Heye, oud negenentwintig jaren, zonder beroep, wonende te Vosselare, zijne huisvrouw, en waaraan hij verklaart te willen geven de voornamen van Fredericus Maria. De voormelde verklaring en vertoning gedaan in de tegenwoordigheid van Eduardus Vincent, oud achtenvijftig jaren, grondeigenaar, en Petrus De Vogelaere, oud negenveertig jaren, veldwachter, beide wonende te Vosselare, getuigen, hiertoe aanzocht. En hebben de vader en de getuigen, deze akte van geboorte, na gedane voorlezing, met ons ondergeteekend.

(getekend)
Charles Verpoest                                         J.Van Vynckt
E.Vincent
P. De Vogelaere


 

 


 

 

 

 

Heye_Regina_web.jpg
Bij de geboorte van Frederik was overgrootvader Carolus Ludovicus, Karel in de volksmond, reeds 57 jaar oud, terwijl overgrootmoeder Regina pas 29 was.

Van de ouderdom van Regina hebben we echter nog geen zekerheid, want op haar doodsprentje staat dat ze geboren is op 22 april 1846, zodat ze dus eigenlijk maar 27 jaar was toen Frederik werd geboren.

Van Regina hebben we trouwens een foto teruggevonden (zie links).

Van Karel heb ik nog geen fotomateriaal of aktes teruggevonden. Ook zijn overlijdensdatum is (nog) niet gekend.
 

 


De website is on-line! - Door: Geert op 21/10/2009 @ 20:51

Vanaf vandaag is de website van de familie Verpoest officieel on-line! Op deze site zullen we alle vorderingen bijhouden in verband met de stamboom van de familie. Kijk dus regelmatig naar de nieuwsjes, en ook naar de nieuwste fotos!

StartVorige [ 1 2 ] VolgendeEinde
Stamboom

De stamboom opzoeken is een werkje van lange adem...

Wil je meewerken, neem dan eens contact op.

Ik ben nog op zoek naar de gegevens van heel wat familieleden, dus is je naam Verpoest, of ben je gehuwd/verloofd/samenwonend/... met een Verpoest, kijk dan eens op de formulieren-pagina, en vul zoveel mogelijk gegevens in...

^ Boven ^