Menu  Talen: nl
Stamboom

De stamboom opzoeken is een werkje van lange adem...

Wil je meewerken, neem dan eens contact op.

Ik ben nog op zoek naar de gegevens van heel wat familieleden, dus is je naam Verpoest, of ben je gehuwd/verloofd/samenwonend/... met een Verpoest, kijk dan eens op de formulieren-pagina, en vul zoveel mogelijk gegevens in...

Meer...

Sluiten De pers

Contact
Bezoekers

 0 Bezoekers

 5 Bezoekers online

Blog

Alle logs

Het belang van transcriptie van aktenHet belang van bronvermeldingen en transcripties - Door: Geert

Sinds enkele jaren werk ik mee in een groep van genealogen, die tweemaal per maand samenkomt om - hoe kan het anders - te spreken over genealogie en stamboomonderzoek.
De bedoeling is om elkaar verder te helpen on onze zoektocht, nieuwe bronnen te delen, en beginnende stamboomonderzoekers op weg te helpen.

Vooral de 'beginners' probeer ik het belang van goede bronvermeldingen te laten inzien. En dat behelst dan ook een transcriptie van de gevonden akten.


Waarom is dat van zoveel belang?

  • een duidelijke bronvermelding is noodzakelijk om andere genealogen te tonen waar je jouw bron gevonden hebt. Beweringen zonder bewijs zijn immers waardeloos. Je helpt de anderen om terug te vinden waar je jouw bron hebt gevonden
  • wanneer de andere persoon jouw bron kan bekijken, kan hij je ook wijzen op eventuele fouten of foutieve interpretaties. Misschien heb je een woord verkeerd gelezen, of foutief vertaald.
  • wanneer je tevens een transcriptie van de tekst publiceert, zal het ook voor niet-latinisten (in geval van Latijnse parochieregisters en voor genealogen met minder ervaring in het lezen van oude akten, ...) eenvoudiger zijn om jouw opzoekingen te kunnen lezen
  • het vermelden van bronnen en transcripties bewijst dat je een gedreven genealoog bent die zijn bronnen grondig onderzoekt
  • Gepubliceerd op 02/02/2024 @ 10:46  Print preview  Print deze pagina 

    Gemeente Nevele... - Door: Geert

     Je bent dan begonnen met je stamboom, en op zoek naar het onomstotelijk bewijs van al je gegevens: waar kan je dan beter terecht om te starten dan in het gemeentehuis van het dorp waar je grootouders geboren en getogen zijn. 
    En aangezien Vosselare een deelgemeente van Nevele is begon mijn zoektocht daar.
    Na een eerste mailtje met de vraag om een kopie te kunnen krijgen van de geboorteakte van grootvader Frederik, kreeg ik enkele dagen het document netjes per brief toegestuurd. En er kwam ook een e-mail dat ik gerust eens mocht binnenspringen op het gemeentehuis indien ik nog meer informatie zocht.

    Dus mailde ik terug om een dag af te spreken, nam een dagje verlof, en meldde ik me ginds aan.

    Een superlieve mevrouw Van Hoorebeke zorgde ervoor dat ik in de refter van het gemeentehuis kon zitten ('hier is er het meeste licht, en ge moet dan niet ver gaan voor een tasje koffie') en toonde mij waar ik de boeken kon vinden van Vosselare, Nevele, Poeke, ...
    Na een drietal uur had ik twee van de boeken van Vosselare doorbladerd, en een schat van informatie gevonden. Voornamelijk de families De Pestel en De Ketelaere deden hun best om de geboorteregisters te vullen, en hier en daar doken ook een paar Verpoesten op. En bovendien bleken de schepenen van Vosselare nog een duidelijk geschrift te hebben... Wat wil je nog meer?

    En dan denk je: nog 198 boeken te gaan... wanneer ga ik dat allemaal afwerken? En daarna zullen het de Gentse registers worden (in Beveren)... we zijn nog lang niet rond.  
    Gepubliceerd op 09/07/2011 @ 13:50  Print preview  Print deze pagina 

    Nieuws/stamboom1b.gifWaarom een stamboom... - Door: Geevee

    Enkele jaren geleden kreeg ik van mijn moeder een doos mee met alle geboortekaartjes, prentjes van Eerste en Plechtige Communie, trouwbrieven, doodsprentjes en doodsbrieven van de familie. Ze vroeg me om die goed te bewaren, zodat ze niet verloren zouden gaan voor de volgende generaties.

    Wat doe je daar dan mee? Op een koude winteravond, wanneer er niet te zien is op TV, begin je eens te snuisteren wat er allemaal in die doos zit... en voor je het weet begin je te klasseren en te ordenen, en als computerfreak ga je dan alles inscannen, catalogeren, ...

    Je vindt dan een paar interessante programma's op internet om deze gegevens verder te ordenen, en plots heb je het begin van een stamboom.

    Ondertussen kwamen er nog meer foto's bij, neefjes en nichtjes werden groter, en deden hun communie, ... en de verzameling wordt groter.

    En dan vind je via het internet nog meer Verpoestjes. Witte gidsen, gele gidsen, buitenlandse telefoonboeken... En dan is er nog Facebook, Twitter, ...

    Hoewel de naam Verpoest voornamelijk in het Gentse, het Brugse en het Antwerpse te vinden is, blijken er ook in Frankrijk een heleboel naamgenoten te vinden. Niet zo eenvoudig om die te bereiken. Dus dan maar starten met een website, en hopen om via die weg nog meer gegevens te verzamelen...

    Dus iedereen die dit leest, en ergens mij kan helpen om de geschiedenis van de Verpoesten samen te stellen: reageer via deze site!

     

    Groeten,
    Geert

    Gepubliceerd op 22/10/2009 @ 21:20  Print preview  Print deze pagina 
    Rubrieken

    SluitenStamboom


    Laatste logs

    Archief
    10-2024 November 2024 12-2024
    Z M D W D V Z
              01 02
    03 04 05 06 07 08 09
    10 11 12 13 14 15 16
    17 18 19 20 21 22 23
    24 25 26 27 28 29 30

    Meer Blogs
    ^ Boven ^