Menu  Talen: nl
Meer...

Sluiten De pers

Contact
Bezoekers

 0 Bezoekers

 17 Bezoekers online

Nieuws

Eind 2014... - Door: Geert op 24/12/2024 @ 13:43

Nog enkele dagen, en 2014 is voorbij.

Wat is er het afgelopen jaar allemaal gebeurd...

  • Op gebied van Genealogie: In Speltincx Gentbrugge zijn we nog steeds actief, en worden er 2 maal per maand (eerste en derde donderdag) lessen gegeven over Genealogie. Samen met Erwin en Jo leiden wij daar de sessies.
  • De stamboom Verpoest: traag maar zeker werken we verder. Het grootste werk is het nazien of ik alle akten van de familie reeds gevonden heb, en verder zoeken naar akten die nog niet gevonden zijn.
  • Legacy: sinds enkele maanden is de nieuwe versie 10 van Legacy Family Tree in werking. Alles is reeds overgezet van de versie 9 naar 10, bij het testen komen nu en dan enkele bugs te voorschijn, maar tot nu toe niets dat de werking in de weg staat. Regelmatig back-ups nemen is wel aan te raden.

  • We zoeken nog steeds... - Door: Geert op 02/02/2024 @ 10:10

    Het is al weer een jaar geleden sinds mijn laatste update over mijn zoektocht. En ja, we zoeken nog steeds verder.
    Ondertussen ben ik er in geslaagd om de twee Gentse stammen met elkaar te verbinden, en begint mijn archief stilaan op orde te geraken.

    De stand op 2/2/2024 is als volgt:
  • Verpoest: 2047
  • Verpoust: 18
  • Van der Poest: 153
  • Vander Poest: 55
  • Vanderpoest: 181


  • We zijn dus in een jaar tijd wel goed vooruitgegaan op het gebied van aantallen...
    Maar dat is natuurlijk niet het voornaamste: het ontdekken van nieuwe personen met onze naam opent opnieuw nieuwe mogelijkheden om verbindingen tussen de stammen te ontdekken.
    Ondertussen zijn we dagelijks bezig met het transcriberen van alle directe akten (t.t.z. de akten die rechtstreekse familie behandelen). Ik ga straks nog een artikeltje schrijven over het belang van transcriptie bij het opmaken van een stamboom).

    Hoever zitten we met de stamboom? - Door: Geert op 26/01/2023 @ 17:08

    Onze familie is voornamelijk terug te vinden in de omgeving van Gent, maar ook in de streken van Roeselare, Sint-Kornelis-Horebeke, en het noorden van Frankrijk. Naast de naam Verpoest is er ook de variant Vanderpoest terug te vinden rond 1700.


    Mijn grootvader, Frederik Verpoest, woonde in Drongen-Baarle. Ik ben ondertussen langs die lijn opgeklommen tot Ludovicus Verpoest, die rond 1635 geboren werd te Gent.

    Ik ben momenteel terug aan het afdalen vanaf Ludovicus, met nakomelingen uit Gent, Drongen, Deurle, Vosselare, … tot Argentinië.


    Ik wil me echter niet beperken tot mijn rechtstreekse voorouders en hun nakomelingen, maar ook de andere takken met de naam Verpoest opzoeken.

    Daarom ben ik dan ook bezig met enkele andere stammen. Vooreerst met de nazaten van Petrus Verpoest, geboren rond 1635 in Sint-Kornelis-Horebeke. Deze stam bleef voornamelijk in de omgeving van Horebeke, maar verspreidde zich ook naar Roubaix, Ligne, Maarke, Mater, …

    Een andere stam is die van Joannes Verpoest, geboren in de streek van Leupegem rond 1710. Hier ben ik zowel aan het zoeken naar zijn ouders en voorouders, maar ook naar de nazaten die zich verspreid hebben naar Edelare, Tisselt, Wilrijk, Brussel en Lille.

    Verder nog nazaten van Ferdinandus, die we terugvinden rond Zegelsem, Opbrakel, en Schorisse. En ook nog vele anderen verspreid over Vlaanderen.



    De huidige stand:

  • Verpoest: 1754
  • Van der Poest: 129
  • Vanderpoest: 112
  • Vander Poest: 42
  • Verpoust: 10

  • We blijven verder zoeken, maar momenteel richt ik mijn pijlen vooral op het verder zoeken, nazien en uitschrijven van de akten. Van iedere persoon die rechtstreeks met mij verbonden is probeer ik de akten terug te vinden...



    Ik hou jullie op de hoogte...


    Lang geleden... - Door: Geert op 10/01/2022 @ 15:10

    Niettegenstaande je op pensioen bent, en je veel thuis zit in deze corona-tijden, is er precies steeds tijd tekort. Het is dan ook een eeuwigheid geleden sinds ik de laatste keer deze nieuwsjes aangevuld heb... Nochtans heb ik al heel veel nieuwe gegevens over de familiestamboom verzameld de laatste tijd.


    Momenteel staat de teller van het aantal teruggevonden personen met de naam Verpoest op 1642. Daarnaast nog 125 keer Van der Poest, 106 keer Vanderpoest, en 7 met de naam Verpoust. Nee, niet allemaal zijn ze rechtstreekse familie (tot nu toe toch niet, daarvoor is er nog wat werk voor de boeg). Maar het gaat vooruit...


    Wanneer je begint met een stamboom, verwacht je niet dat er zoveel werk aan is. Toch niet wanneer je het op een zorgvuldige manier wil aanpakken. Dat betekent dat je van iedere persoon die je noteert probeert om de geboorteakte, doopakte, huwelijksakte en overlijdensakte te pakken te krijgen. En wanneer je die dan hebt, dat je deze transcribeert en digitaal opslaat. En nota neemt van wie de getuigen waren, wiens beroep iedereen had, waar hij woonachtig was, enzovoort.


    Het is verslavend... té verslavend...


    Engelbertus VandenDaele - Door: Geert op 19/02/2020 @ 14:08

    Wanneer je enkele uren gewerkt hebt aan je stamboom zoek je wel eens wat verpozing. Je begint dan eens te bladeren in je archieven, en je vindt dan wel eens iets. Zo botste ik op het doodsprentje van Engelbertus VandenDaele. Alhoewel het geen familie is, deed de vorm en de opmaak van het prentje mijn aandacht een beetje verscherpen. Het was immers reeds een doodsprentje van 1821, dus bijna 200 jaar oud. Ik heb dan maar enkele gegevens van Engelbert opgezocht...

    Engelbertus VandenDaele

    Op 3 oktober 1793 werd Engelbertus VandenDaele ’s morgens geboren te Eine, en diezelfde dag gedoopt. Engelbertus was de zoon van Joannes Baptiste VandenDaele (van Eine) en van Joanna Coleta Van Cauwenberghe (uit Wannegem). Op 20 december 1817 werd hij priester gewijd, en op 7 januari 1818 werd hij onderpastoor te Schorisse. Nog geen vier jaar later, op 3 december 1821, overleed hij. Hij was dan pas 28 jaar en twee maanden oud.

    VandenDaele_Engelbertus_17931003w.jpg Doopakte VandenDaele Engelbertus - Eine (Oudenaarde), parochie Sint-Eligius - Parochieregisters. Doopakten 01/01/1786 - 28/12/1794 - 9999/R1 - 9000_000_00060_000_0_0001_r (scan 171 Rijksarchief van België) (Rijksarchief te Ronse - 9999/R1 - 9000_000_00060_000_0_0001_r) (Origineel bewaard in het Stadsarchief Oudenaarde (registernr. 16; deelgemeente Oudenaarde))

    IMG_20200219_0003d.png Doodsprentje Engelbertus Vandendaele – collectie Geert Verpoest, Waterstraat 62, 9040 Sint-Amandsberg (geert.verpoest@telenet.be)


    Een nieuwe stam... - Door: Geert op 04/02/2020 @ 18:11

    Reeds jaren had ik in mijn database een Verpoest-stam gevonden die ik niet kon linken aan mijn eigen stam. De bezieler achter de opzoekingen van die andere Verpoesten was Marie-Christine Rogiest, de eigenares van het Bretoense pannenkoekenhuis Gwenola in Gent. Ik had met haar verschillende keren contact, en we waren beiden op zoek naar de band tussen deze twee stammen. Door het overlijden van Christine kwam er een abrupt einde aan onze gezamenlijke zoektocht. Ondertussen heb ik Filip Verpoest leren kennen, en hij bleek geïnteresseerd om haar werk verder te zetten. Enige afspraken verder, en na een familiefeest van die stam, werd eindelijk een uitwisseling van gegevens gedaan, en is Filip nu de persoon die actief begonnen is om verder te pluizen naar die kant van de Verpoesten. Filip, veel plezier bij je zoektocht!

    Carolus is gevonden! - Door: Geert op 23/04/2019 @ 08:07

    Iedere eerste donderdag van de maand komen we met een groepje genealogen samen in Speltinckx in Gentbrugge om de koppen bij elkaar te steken over probleempjes met onze stamboom en om nieuwtjes uit te wisselen.
    Begin april had ik mijn probleem in verband met de onvindbaarheid van Carolus Verpoest voorgelegd aan de groep. Dat bleek een goede zet, want vorige week kreeg ik een mailtje van Etienne Huyghe, die in de tafels van de parochie Sint-Pieters een Carolus had teruggevonden.

    Ik ben dan maar direct op zoek gegaan naar de doopakte, en jawel, dit bleek de goede persoon te zijn.I
    k heb dan ook onmiddellijk de tafels der dopen van deze parochie doorgelezen, en ik vond nog een 25-tal anderen met de naam Verpoest. Dat bracht me een hele stap verder, en kon ik de vader van Carolus (namelijk Ludovicus) terugvinden. En ook de grootvader, die eveneens Ludovicus noemde.

    De nieuwe stamouders zijn dus nu Ludovicus Verpoest en Catharina De Munck (gehuwd 29/8/1666). Beiden zijn dus geboren rond 1640...

    Ik heb nu nog veel werk om nog meer gegevens van deze stamouders te vinden, en van al hun kinderen en kleinkinderen de verdere feiten te vinden. En nu ook nog de tafels van de overlijdens en huwelijken van deze parochie nazien... het worden nog drukke dagen.

    Bedankt, Etienne, voor je hulp! Zo zie je maar: genealogie is vaak een bezigheid om alleen te doen, maar een beetje hulp van buitenuit kan wonderen doen!

    Carolus, waar ben je? - Door: Geert op 24/03/2019 @ 19:53

     Nog steeds geen Carolus Verpoest gevonden...

    gent-veerleplein-1641.jpegIk ben nu al enkele weken bezig met de verschillende parochieregisters van de Sint-Niklaaskerk systematisch te doorzoeken, maar Carolus is precies niet geboren...

    Toch ben ik vrij zeker dat hij afkomstig moet zijn van de Sint-Niklaasparochie. In de Sint-Niklaaskerk was de parochie "Sint Paraildis ad Sint Nicolaum', zoals de pastoor Roger Nottingham vertelt in zijn memorieboek: 
    “De pastoor en advocaat Coene gingen er als afgevaardigden heen en op de dag dat zij er aankwamen werd het vonnis gewezen in de geest van de pastoor en de kerkmeesters. Daarin werd geordonneerd dat de kapittelheren zich tevreden dienden te stellen met het voorstel door de tegenpartij gedaan te weten dat het beeld van Sint-Veerle onder het beeld van de Verrezen Christus zou geplaatst worden, zoals het hoort, met als onderschrift in gouden letters : ECCLESIA COLLEGIATA Stae PHARAlLDIS AD D. NICOLAUM. Aan de voeten van het Christusbeeld werd terzelfdertijd een chronogram geplaatst: eXCeLsUs triUMphaVIt DeUs (wat 1682 geeft).”ParochieregistersSint-Niklaaskerk_1686.jpg

    Het verhaal gaat ver: In 1212 werd ten zuiden van het huidig Veerleplein de Sint-Veerlekerk opgericht, waaraan het plein zijn naam ontleent. Ze werd op 30 juni 1216 gewijd en bediend door kanunniken. Deze kerk was de hofkerk van de graven van Vlaanderen. Tussen 1190 en 1225 kreeg Sint-Veerle parochierechten waardoor hier ook mensen mochten worden begraven. Toch vonden hier alleen maar graven en andere hoge ambtenaren van het Gravensteen hun laatste rustplaats. Nadat het kapittel in 1614 naar de St.-Niklaaskerk werd overgebracht deed de Veerlekerk nog enige tijd dienst als parochiekapel om vervolgens in verval te raken. In 1736 werd met de afbraak begonnen en werden er huizen gebouwd op de vrijgekomen ruimte.

    De parochie van Sint-Phaeraildis was dus wel degelijk in de Sint-Niklaaskerk. Dat zie je onder andere in de doopregisters (zie afbeelding rechts).
    In de huwelijksakte staat wel degelijk dat hij 'ex Sta Phaeraildis ex D. Nicolaum' afkomstig is, maar 100% zekerheid geeft dat niet.

    Ik ben dus begonnen met blad per blad de registers na te lezen. Een tijdverslindende opdracht. En nergens indexen te vinden... morgen eens naar het Documentatiecentrum in Melle rijden, en eens navragen of zij weet hebben van de indexen van de parochieregisters van de Sint-Niklaaskerk. Misschien heeft er al eens iemand die opgelijst?

     
    Hier zit ik nu:
    Gent, parochie Sint-Niklaas - Parochieregisters. Doopakten 02/06/1670 - 29/12/1685 / 9000_000_00121_000_0_0001_r: doorgelezen…
    Gent, parochie Sint-Niklaas - Parochieregisters. Doopakten 04/01/1686 - 31/12/1695 / 9000_000_00122_000_0_0000_r: doorgelezen…
    Gent, parochie Sint-Niklaas - Parochieregisters. Doopakten 01/01/1696 - 31/12/1700 / 9000_000_00123_000_0_0001_r: doorgelezen…


    We blijven zoeken...
     

    Lang geleden... - Door: Geert op 04/12/2018 @ 21:36

      Ik heb lange tijd niets meer van mij laten horen...

    Ondertussen ben ik op pensioen, en heb ik weer wat tijd gevonden om verder te werken aan de stamboom. Er zitten momenteel ongeveer 10.000 namen in mijn database, en we zijn ver van de eindmeet....

    We hebben al 1254 personen met de naam 'Verpoest', 107 met de naam 'Vanderpoest', en dan nog 71 met de naam 'Van der Poest'. En we vinden dan ook de oude naam 'Post' terug, afkomstig uit Engeland vanaf 1418.... later meer daarover.

    We zitten momenteel vast rond 1695. Toen zou Carolus Verpoest geboren zijn in Gent, in de parochie Sint-Niklaas. Maar we vinden hem nergens terug...
    Mogelijks werd hij niet in Gent geboren, maar kwam hij daar op jonge leeftijd terecht van buiten de stad. Hij wordt nog vermeld als vader van Livina Francisca, Joannes Anselmus en Petrus Jacobus. Verder vinden we dat hij getrouwd was met Anna Maria Herreman, en wordt er vermeld dat hij afkomstig was van 'Sancta Pharaildis ad St. Nicolaim',.... en dan houdt het op...

    Het intrigeert me dat er vermelding gemaakt wordt van 'Sancta Pharaildis'. De heilige Pharaïldis of Veerle (ong. 650 - Bruay, ong. 740) was de dochter van een zekere Merovingische graaf Theodoricus. 
    In de Vita Gudilae wordt ze evenwel voorgesteld als een zuster van Sinte Goedele en derhalve dochter van hertog Witger van Lotharingen en Amalberga van Maubeuge. Deze afstamming bevestigt zich echter niet in Sinte Veerle's eigen heiligenverhaal, de Vita Pharaildis. 
    Alhoewel ze een gelofte van maagdelijkheid had afgelegd werd zij tot een huwelijk gedwongen met een edelman. Zij werd mishandeld omdat zij haar gelofte van maagdelijkheid trouw bleef en 's nachts in de kerk ging bidden. Zelfs als weduwe was zij nog maagd. 
    In 754 werd haar relikwie vanuit Bruay (bij Valenciennes) overgebracht naar de Sint-Baafsabdij te Gent, wat een intense vereringscultus inluidde. Zij wordt aangeroepen tegen kinderziekten, moeilijke huwelijken en is patrones van Gent. Haar feestdag valt op 4 januari. Het Sint-Veerleplein in Gent is naar haar genoemd.

    Dat wordt dus weer een extra uitdaging: had ze een kapel in de Sint-Niklaaskerk? Moet ik zoeken in de parochie Sint-Baafs? Wordt er verwezen naar een parochie in Sint-Niklaas?
    Weer werk voor enkele weken....

    Verpoest_Carolus-Herman_Maria_17260519.jpg

    de andere Verpoesten... - Door: Geert op 27/01/2012 @ 08:24

    Ze zijn dun gezaaid, onze naamgenoten. Als je dan eens nieuws krijgt van een andere tak wakkert dat je nieuwsgierigheid aan.
    Via mijn Facebook-pagina kwam ik in contact met Filip Verpoest, die ook ergens een gemeenschappelijke voorouder zou moeten hebben. Ik had tijdens mijn opzoekingen reeds hemzelf en een deel van zijn voorouders teruggevonden, en probeer om nu ook langs die kant enkele mensen warm te krijgen om op zoek te gaan naar de roots.

    Filip stuurde mij onmiddellijk een link door naar zijn familiefoto's. Zoals ze zeggen in Gent: 'Wreed wijs'.
    En het zijn weer echte Verpoesten: vader Armand komt uit een gezin van 9 kinderen...
    Echt prachtige foto's zitten er tussen: wanneer je ziet hoe iedereen zich opgekleed heeft voor de familiefoto, de kleine jongens in matrozenpakje, de oudere met hun kostuum, de meisjes recht van de kapster, iedereen piekfijn in orde...


     

    Verpoest Armand.jpg
     
    Jean-Achiel-Georges-Bonpapa-MarieMadeleine-Emma-Bonmama-Armand-Germaine-Emiel-Pierre


    Ik wacht nu vol spanning op reacties van die kant van de 'familie'.
     

    StartVorige [ 1 2 ] VolgendeEinde
    Stamboom

    De stamboom opzoeken is een werkje van lange adem...

    Wil je meewerken, neem dan eens contact op.

    Ik ben nog op zoek naar de gegevens van heel wat familieleden, dus is je naam Verpoest, of ben je gehuwd/verloofd/samenwonend/... met een Verpoest, kijk dan eens op de formulieren-pagina, en vul zoveel mogelijk gegevens in...

    ^ Boven ^